26 Eylül 2012 Çarşamba

İslam Çupi'nin kaleminden Karagümrük..

Rahmetli duayen yazarımız İslam Çupi , Süper Lige son çıktğımız sezon 83-84 sezonunda Karagümrüğümüze hoşgeldin diyor, bir daha gitmeyesin diyor.. Daha çok Türk futboluna kazandırdığımız onca futbolcuları, Süper Lig'te fırtına gibi estiğimiz o tozlu yılları anlatıyor.. Bir nebzede sitem ediyor büyük üstad endüstriyel futbola.. Nur içinde yat üstad..

İlk basımı 2004 olan İslam Çupi'nin "Olaylar, sağbekin lahana dolmasını yemesiyle başladı " kitabından ; 
 
İstanbul uyanıyor..
Türkiye ligi'nin bitiminden sonra ortaya düşen tabloda, önümüzdeki dönem ligde beş istanbul takımının birden oynaması, bu futbol kentimizin gözlerini büyük büyük açtığının kanıtı mıdır?
Türkiye ligi'nde yıllar yılı üç büyüklerin dışında hiçbir patlama yapamayan istanbul'un Sarıyer'i yukarı postalaması, bu yıl da köklü Karagümrük'ün birinci lig'e tırmanması, istanbul futbolu adına sevindirici bir değişimdir.
* * *
Karagümrük Türk futbolunda üç büyüklerden sonra mazi kökü çok derinde olan bir istanbulludur. Ateşi ve yüreği yüksek Edirnekapı, Karagümrük, Malta hinderlandında çöreklenmiş eski istanbul beyefendiliğiyle, kabadayılığının sevimli uçlar veren bir yöresindedir.
Çukurbostan, yeni adıyla Vefa stadı Karagümrük'ün geçmiş zaman albümüdeki topraklı, tozlu podyumudur. istanbul mahalli liglerinde oynarken, istanbul profesyonel ligi'ne terfi ederken, Karagümrük takım olarak sahaya sürdüğü kolyede Türk futbolunun büyük yıldızlarını kopan birer inci gibi her dönem gazete sayfalarına dökmeye devam etmiştir.
 O ayakkabıların kendi parasıyla alınıp, o formaların ev leğeninde öküzbaş çividiyle yıkandığı dönemlerden bugünün Karagümrük'üne kadar kırmızı-siyahlı takımın sahalardan gelip geçirdikleri futbolcular, bir ustalar albümü olarak, Türk futbolunun tozlu arşivlerine yürümüşlerdir.
Cahitler, kallu şükrüler, kanbur ahmetler, deli turanlar, makara izzetler, naci erdemler, moruk şadiler, dudular, lağım osmanlar, reşatlar ve daha hatırdan kaçmış büyük yıldızlar sakaların sattığı bir bardak su primine ayaklarının ve yüreklerinin en halislerini sahaya bırakıp reklamsız, resimsiz çekip gitmişlerdir.
45'leri, 46'ları hatırlıyorum. Yazları yenibahçe yeşilinin osuruk ağaçlı dehlizlerinden geçer, sulukule'nin bulunduğu surdibi'ndeki, eğribüğrü patikadan çıkar, çukurbostan sahasına seyirtirdik. kim oynarsa, oynasın. Karagümrük bizim gibi mahalle arası rekabetleri kovalayan kuşak için mahalle aralarının en büyük takımıydı.
İstanbul kayboldukça, Karagümrük de kayboldu. Futbolda bir yerlere indi. Futbolcu da indiği bir yerleri, kendi geçmişiyle bağdaştıramadığı için, yine indiği yerlerden çıkmaya başladı ve birinci lig'e geldi.
 Hoşgeldin Karagümrük. Gitmeyesin Karagümrük.

İSLAM ÇUPİ..


Bir söyleşi ; Malesef Endüstriyel futbol içinde bir daha süper lig görmüyoruz. 2005'te çok yaklaşıyoruz, bu sene hasret bitiyor bekle süper lig biz geliyoruz derken, dibe demir atıyoruz.. hemde ne atmak.. amatöre kadar düşüyoruz. Modernleşen İstanbul'da , bizi bitirmek isteyenlere dev mesaj veriyoruz kenetlenip çabuk toparlanıyoruz, ve ekliyoruz ; Tekrar geliyoruz İslam abi merak etmeyesin, gitmemek üzere tekrar geliyoruz.. 




Hiç yorum yok: