12 Eylül 2012 Çarşamba

Ne güzelsin sen Karagümrük - 2

Daha önce paylaştığımız , Ne güzelsin sen Karagümrük yazısının bir nevi devamını paylaşıyoruz. artık sizlere anılarınızı depreştirip , köşebaşlarında gençliğinizi geçirdiğiniz bu güzel semtte yaşamanın gururu düşer..

bu semtte oturuyorsanız ve çocuksanız;

 
 - yan komşularınız mafya olması sizi hiç ilgilendirmez, siz başınızın okşamasına ve çikolata alınmasına bakarsınız ya da bakkala gönderildiğinizde herkesten çok para vermesine, sonra alkollüyken "gel babacım bitane öpüjeem demesine" ve bu kadar yakınlıkta dahi belinde silah olması korkutmaz... sonra bir gün bi cenaze gelir kapınızın önüne barış abi dediklerinde herkesten çok siz ağlarsınız...

- oduncu mustafa'nın herkesin karısına kızına sarkması sizi hiç ilgilendirmez, bir sabah okula giderken, 3 katlı bir evin giriş katından atladığını görmüş olsanız bile.

- kız çocukları bile, alman kale, dokuz aylık, minyatür kale oynamayı bilir.

- çıkmaz sokaklar top oynamak için ideal olsada, şişko fatma'nın her daim başı ağrıdığı için "taş mekteb"in bahçesinde oynamak zorundasınızdır.

- sulukule'de nişan bozan bir ailenin bütün bir çeyizi 5 kattan aşağıya attığına şahit olursunuz. (çelik tencere'den iç çamaşırına kadar)

- devriye'ye çıkmak deyimini sıkça duysanızda ne anlama geldiğini öğrenmeniz zaman alır. (dansözlük yapmak)

- tüm kardeşler ilk okulu taş mektep'te (çünkü o dönem sadece 5. sınıfa kadar eğitim veriliyordu) ortaokulu karagümrük ilk öğretim okulun'da okursunuz. zaten forma masrafından kurtulmak için bu şart ve gereklidir.

- yaşıtınız çingene çocuklardan, çok pis dayak yersiniz.. sonra taraf olup, onları sindirmek için elinizden geleni yaparsınız..

- sınıf arkadaşınızın muzik dersinde "taleal bedru aleyna" ilahisini söylemesi hiç garip kaçmaz. 

- o zamanları anımsatan en güzel koku talaş ve arap sabunudur.

- bayramda toplanan paralarla mercedes kiralayıp müslüm gürses'ten "gitmeseydi onun kulu olurdum" şarkısı açılır ve sevilen hatun kişinin evinin önünden defalarca geçilmesi de çocukluk ritüelinin bir parçasını oluşturur.

- karşı caddeye geçtiğinizde sarıklı, cübbeli adamlar, çarşaflı kadınlar görmek sizi ürkütmez..

- her gün bi kahvenin basıldığını ya da kurşunlandığını duymanız olasıdır.

- topkapıda'ki bit pazarına gidilirken mutlaka turgut özal ve adnan menders'in mezarı ziyat edilir.

- cam'dan aşağı bakıp esrar içen gençleri gözetlemek en zevkli oyundur.

- abimin kaçak cd işine girmesi yüzünden karagümrük polis karakoluna giderken babamın "45 yaşımdayım, bugüne kadar karakolun önünden geçmedim, bu pezevenk beni öldürecek" lafına karşılık "oha babam küfür etti" dediğimde kafama yediğim uçan tekmeyle olayın vehametini kavramam, akabinde karakolda nuriş'in yeğenleriyle karışlaşmamız, "eniştem 3 karıyı bıçakladı biz onun için geldik, dayı sizin neyiniz vardı" kelamları çocukluk yıllarımdan hafızama kazınmış en baba sahnedir.

yine bu semtte oturuyorsanız ve yetişkinseniz;

 
- bir kere semtin takımı Karagümrük tutulur. aksiyonu yüksek maçlarda hiçbir yerde görülmemiş kenetlenme içine girilip bütün emanetler meydana çıkar. Özellikle akşam çökünce bizlerin evi olarak gördüğü Stadımızın köşelerinde, içinde sabahlamalar olur, çakır sohbetler olur. En güzel sigaralar bu stadın köşesinde döner.

- taksim, sultanahmet, beyazıt, eyüp, şehremini.. hepsine ulaşım 20 dakika sürer, merkezi bir yer olduğu için başka yerde yaşayamayacağınızı düşünürsünüz.

- kadınsanız giydiklerinize dikkat etmelisiniz. milletin ağzı torba değil ilanihayetinde.

- çocuklar hala bayram paralarıyla mercedes kiralayıp muziğin sesini sonuna kadar açıyor.

- çingene mahallesi - sulukule, diye bir şey kalmadı, hepsine para verip gönderdiler, toki site yapacakmış ve hakan şükür'den semra özal'a bir çok isim şimdiden daire almış bile.. biz bilmezük öyle duyduk!

- maço'nun yerinde her cuma öğle yemeği hala bedava..

- türkan şoray'la ya da sibel turnagöl ile veya sibel can ile aynı okula gitmiş olduğunuz gerçeği bir gün onları sokakta görmeniz ile anlam kazanır.

- vefa'da sıcak leblebi ile boza içmek size dünyanın diğer zevklerinden daha makul gelir.

- universiteye gidebilen çok az arkadaşınız olur, evlenip çoluk çocuğa karışan ise yüzlerce.

- apartman duvarlarında; 

20 yaşı doldu
ömer asker oldu 
aramasın gözler 
o şimdi asker

minvalde şiirler, şarkılar görebilirsiniz, korkmayınız belediyemiz çalışıyor.

- hikmet gündüz muhtarlığımızın yılmaz bekçisi olmaya devam ediyor. 

velhasıl karagümrükte hayat güzel gidiyor 
ve güzel bestemizden bir nakarat eklereyerek bitiriyoruz..

Yaşadık, doğduk biz Karagümrük'te,
7'den 70'e herkes tribünde,
Uğraşmayın bizle uyarı size,
Hayatın anlamı Karagümrük'te..

Hiç yorum yok: